Prinsessan Estelle börjar förskolan. Foto:Anders Wiklund/TT
Familjen Bernadotte som ska döpa sin prins i dag. Foto:Anders Wiklund/TT

Ser prinsens doppresent som olaglig

Landshövding: En gåva till alla skånska barn
1:32 min

Att skånska kommuner i dag ger en lekplats i doppresent till prins Oscar är olagligt säger flera socialdemokrater i Tomelilla. Lekplatsen är inte till prins Oscar kontrar landshövdingen.

I dag döps prins Oscar och Skånes landshövding Margareta Pålsson ska överlämna en doppresent. Det är en framtida lekplats vid Söderåsens nationalpark, som flera skånska kommuner bidraget till. Tomelilla kommun valde att ge 5 000 kronor.

Men långt ifrån alla gillar idén.

I Tomelilla är flera socialdemokrater säkra på att kommunens bidrag är olagligt.

- Det enda lagliga sättet för en kommun att ge en gåva till en enskild är ett försörjningsstöd, säger Sara Anheden som är fullmäktigeledamot.

Föga förvånande kvalificerar inte Prins Oscar sig för ett sådant. Men Margareta Pålsson är ändå säker på att dopgåvan är laglig. Den ska nämligen inte betraktas som en gåva till prins Oscar, utan som en gåva till alla skånska barn.

Bara ett dussintal av Skånes kommuner valde att skänka en gåva, så den största delen av lekplatsen finanseras av företag och privatpersoner. Den kommer att kosta 900 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".