Daniel Åkerman på toppen av Mount Everest
Daniel Åkerman på toppen av Mount Everest Foto: Privat

Skåning på toppen av världen

Daniel Åkerman: Jag har inte känt fötterna på sex timmar
12 min

För två veckor sen nådde Daniel Åkerman toppen. Av världens högsta berg. 

- När man står där uppe är det så mycket som far genom huvudet. Det är stressigt, jag hade inte känt mina fötter på sex timmar och var orolig för köldskador och samtidigt vill man ta in att man är på toppen av världen.

För två veckor sen lyckades han med det han förberett sig för i många år genom att samla pengar, styrketräna, förbereda sig med att resa till Nepal och lära känna landet och genom att träningsklättra på några "små" toppar som Manaslu (8156 m) i Himalaya, Denali (6 190,5 m) i Alaska och Acancagua (6 962 m) i Anderna.

Klättringen på Mount Evererst har varit inställd i två år. Först var det en strejk bland sherporna och sen kom den stora jordbävningen i Nepal förra året.

Det är inte ovanligt med dödsolyckor på berget, men Daniel Åkerman klarade sig med frostskador på tårna.

- Det är ju det också att när man väl är på toppen så är man bara halvvägs. Det gäller att njuta lite, men sen måste du ner om du ska klara det.

Nu är det nya målet att bestiga de sju högsta topparna i världen.

- Men jag har redan klarat de tre svåraste. Det andra blir mer som semester och inte förrän tidigast nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".