Det är dyrast att gå på toaletten i Östra Göinge. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio
Foto: Foto: Astrid Adelgren/Sveriges radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Du kan få vinterkräksjuka på sommaren!

Smittskyddsläkare: Det förekommer
2:36 min

Vart tar vinterkräksjukan vägen när det blir sommaren? Svaret på det har Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Att mötas av skylten med magsjuka på förskolan och skolan är ju aldrig roligt. Lyssnaren  Christoffer ställer frågan om det kan vara vinterkräksjuka i maj månad till "Nyfiken på" Om det inte är det, vad är det då för magsjuka?På hans dotters förskola har det nämligen gått magsjuka precis och frågan väcktes.

Morgongänget ställer frågan till Eva Gustavsson, biträdande smittskyddsläkare i Skåne. Hon berättar att det är högst troligt att det inte handlar om vinterkräksjuka, men att det kan förekomma även på sommaren.

Troligtvis handlar det om rotavirus, även kallad barnens magsjuka. Skillnaden mellan de båda magokommorna är att kroppen glömmer bort att den mött vinterkräksjukan och man blir smittad igen. Har du varit i kontakt med rotaviruset som barn, känner kroppen igen det och du blir inte smittad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".