Love får sitt barn tillbaka

Love Christensson: Det är ett erkännande från samhället
1:03 min

Den som byter personnummer ska nu få ha kvar sina familjerelationer i folkbokföringen. För Love Christensson i Ljungbyhed innebär det att han äntligen kan registreras som pappa.

Skatteverkets nya rutiner innebär att personer som ändrar könstillhörighet ska fortsätta vara listade som vårdnadshavare till sina barn i folkbokföringen. En som välkomnar de nya reglerna är Love Christensson i Ljungbyhed. När han bytte kön från kvinna till man fick han ett nytt personnummer men eftersom hans barn var kopplat till det gamla innebar det att han inte längre var registrerad som förälder.

– Jag skrev lite skämtsamt på facebook i går att "Ja! Jag ska få tillbaka mitt barn!", för jag har i princip inte varit förälder till henne sedan ett par år tillbaka. Om jag går till apoteket och ska hämta ut medicin till min dotter så kan de säga att "men du är ju inte vårdnadshavare till det barnet". Men den här förändringen har ju tagit några år, det är inte så lätt som man tror, säger han

Föråldrade regler

Ingegerd Widell på skatteverket har under flera år arbetat med att ta fram det nya regelverket. Att det tagit tid beror på att det krävs domstolsbeslut och utredningar för att göra ändringar i systemet.

– Det har varit en känslig fråga och nu kan vi tycka att det är gammeldags men tidigare var den som bytte kön tvungen att skilja sig, man var tvungen att sterilisera sig och man fick inte vara gift med någon av samma kön. Nu har rättsutvecklingen gått framåt och då ska vi naturligtvis anpassa oss. Vi ligger väl lite efter så det är verkligen på tiden att vi rättar till det, säger hon.

En viktig signal

Och för Love Christensson innebär förändringen i skatteverkets rutiner mer än bara praktiska lättnader.

– Det rent juridiska har ju varit ett stort problem men det är ju också ett erkännande från samhället. Det är ett erkännande att vi finns, att vi är och att vi är så kallat godkända föräldrar. Men framförallt så kommer det att bli bättre för våra barn, säger han.


 

Hör av dig till Publikredaktören

Jenny Johnsson Roos är P4 Kristianstads publikredaktör.

Du behövs i vårt publiknätverk. Hjälp oss att göra mer spännande radio! Hör av dig till vår Publikredaktör Jenny Johnsson-Roospubliken@sverigesradio.se eller ring på 044-77 512 80 
Läs mer om Publiknätverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".