Förskolebarn sitter på en bänk
1 av 2
Förskolebarn sitter på en bänk. Foto: Lotta Hoppu / Sveriges Radio Sisuradio
Ann-Christin Sollerhed
2 av 2
Ann-Christin Sollerhed Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
#hoppigabarn

Larmar om stillasittande barn

Forskaren: Kräver mer av ledarskapet att ha rörliga barn
1:32 min

Antingen hör barnen till en grupp som rör på sig massor eller ingår de i en nästan helt stillasittande grupp som sitter på rumpan de flesta av dygnets timmar. Den polariserade bilden ger forskaren Ann-Christin Sollerhed på Högskolan i Kristianstad.

Sollerhed, som forskar om betydelsen av att barn rör sig, säger att det i första hand är föräldrars ansvar att få barn i rörelse men nämner även skolan och föreningar som viktiga aktörer. Det är inte fler gymnastiklektioner hon efterfrågar utan avbrott i vanliga lektioner för rörelse.
- Man kan säga att stillasittande är vår nya rökning, säger hon för att betona farorna i att sitta still, säger Ann-Christin Sollerhed.

Hon menar att det är en stillasittande skoldag kombinerat med många timmar framför en skärm som göder den negativa utvecklingen.

Hör av dig till Publikredaktören

Jenny Johnsson Roos är P4 Kristianstads publikredaktör.

Du behövs i vårt publiknätverk. Hjälp oss att göra mer spännande radio! Hör av dig till vår Publikredaktör Jenny Johnsson-Roospubliken@sverigesradio.se eller ring på 044-77 512 80 
Läs mer om Publiknätverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".