Ulrika Forsberg är doktor i kärnfysik och deltar i nobelsymposiet på Bäckaskog slott.
Ulrika Forsberg är doktor i kärnfysik och deltar i nobelsymposiet på Bäckaskog slott. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Kärnfysiker fyller Bäckaskog slott

Ulrika Forsberg: Ett av få tillfällen då vi träffas så här många tillsammans
1:39 min

I dagarna träffas 60 forskare inom kärnfysiken på Bäckaskog slott utanför Kristianstad. De samlas på ett symposium som arrangeras av Nobelstiftelsen för att diskutera och lyssna på föreläsningar.

Två ryska forskare är oeniga med den tyske forskaren om vilken som är den viktigaste upptäckten inom kärnfysiken. Den japanske professorn kliver in i diskussionen och säger att båda två har rätt på sitt eget sätt.
Det är en av många scener som utspelar sig Bäckaskog slott som nu är fyllt till bredden med forskare från hela världen.

Det är supertunga grundämnen som står på schemat under de sex dagarna som symposiet håller på. Grundämnena förekommer inte i naturen utan skapas i labb genom att lättare grundämnen krockas i stora partikelacceleratorer. Flera utav de deltagande forskarna är världsledande inom ämnet och går säkert och hoppas på att ta emot ett nobelpris ur kungens hand en vacker dag.

En av deltagarna är Ulrika Forsberg, doktor i kärnfysik vid Lunds universitet. Hon har precis disputerat i ämnet och ser väldigt positivt på att så många forskare kan samlas på ett och samma ställe under så lång tid. Hon tror också att den ståtliga slottsmiljön kan bidra till att så pass många har tagit sig från världens hörn för att komma till Skåne.

– Oftast när fysiker träffas så träffas vi under betydligt enklare omständigheter,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".