Tonårsmamman Marien Cupier oroas över allt stillasittanden och vill se mer rörelse i skolan.
Tonårsmamman Marien Cupier oroas över allt stillasittanden och vill se mer rörelse i skolan. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Skolan bov när barn blir stillasittande

3:30 min

Skolbuss till skolan. "Sitt still", säger sen läraren under skoldagen och när barnet kommer hem blir det flera timmar framför en skärm. Både forskare och föräldrar pekar ut skolan som en bov till barnens farliga stillasittande.

Stillasittande jämförs av Kristianstadforskaren Ann-Christin Sollerhed på Högskolan Kristianstad med rökning. Och allt fler barn tillhör riskgruppen stillasittande barn och riskerar därmed sin hälsa och utveckling.

Men det finns idrottsföreningar som tar den här frågan på allvar och som försöker få barnen i rörelse. Kristianstad DFF driver till exempel projektet "Kids in motion" där de söker upp barn på olika platser i stan vill få barn att använda fantasin för att spontanidrotta. Vilket visat sig svårt.

- Barn är begränsade i hur det ska gå till. Fantasin och initiativet finns inte, säger Amanda Edengren.

Men oavsett hur mycket idrottsföreningar anstränger sig för att få barn i rörelse några timmar på fritiden, så blir det massor av stillasittande timmar i skolan. Ett område som både tonårsmamman Marien och forskaren Ann-Christin Sollerhed pekar ut som det viktigaste att förändra.

- Alla lärare, oavsett ämne, ska vara så införstådda med rörelsens betydelse att de gör avbrott i sina lektioner för rörelse, säger Sollerhed.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista