Martin Morand
Martin Morand Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Morgonen med Matilda

Förnya dina jordgubbsdesserter

Dessertmästarens tips: Våga ändra i recepten!
3:42 min

Jordgubbar kan du servera med annat än glass och grädde. Dessertmästaren Martin Morand tipsar om vad som funkar bra tillsammans med våra käraste sommargubbar.

Jordgubbar smakar inte alltid likadant, de kan smaka friskt, syrligt och/eller sött. Så smaka gärna av gubbarna innan du bestämmer dig för vad du ska ha till dem. Det är ett av Martin Morands tips när du vill bjuda på en annorlunda jordgubbsdessert. Det är viktigt att våga ändra i receptet och lägg på mer eller mindre socker beroende på hur söt gubben är i sig själv.

- Det gäller att smaka på jordgubbarna och fundera på vad du vill ha ut,

Martin Morand har lång erfarenhet inom restaurangbranschen och efterhand mer och mer ägnat sig åt sötsaker och desserter. 2015 vann Martin Kanal 5:s Dessertmästarna.

Han kommer ursprungligen från Höllviken men bor nu i St Olof på Österlen där han själv har ett 250 kvadratmeter stort jordgubbsland. 

Och när det kommer till jordgubbar tycker han att man ska våga experimentera med vad man har till. En bra sak att prova är rabarber, till exempel i en rabarber- och jordgubbsdessert, då man också kan flambera den, krydda med grönpeppar och ha vaniljglass till.

Men hur äter då dessertmästaren själv helst sina jordgubbar? Jo, på ganska klassiskt sätt. Med gräddmjölk, som påminner om barndomssomrarna.

- Och så blir det nog en gräddtårta med jordgubbar, det är också fantastiskt gott,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".