Städmopp, arkivbild
Städmopp, arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask/TT
Båstad

Hårt tryck på hemtjänsten i sommarkommunerna

”Sommarvistelse är livskvalitet, så det är helt rätt”
1:29 min

Det blir allt svårare att hitta vikarier för att hantera det ökade trycket på hemtjänsten, till följd av sommargäster med så kallad tillfällig vistelse i Båstad kommun. Nu väljer man att lägga ut städinsatserna på ett privat företag.

Anledningen till att kommunen väljer ett privat företag är att man ska kunna ägna mer tid åt vård. Ingrid Pettersson, tillförordnad vård- och omsorgschef, berättar att rekryteringen av hemtjänstpersonal är tuff. 

– Våra yngre är inte så intresserade av att jobba med vård- och omsorg som det var förr. Så det är inte så lätt.

Nu lägger man alltså ut städuppgifterna inom hemtjänsten på ett företag som kommunen har avtal med sedan tidigare. Det handlar om 125 städningar varannan vecka. Kommunen har även slutit avtal med livsmedelsbutiker, som ska plocka ihop och packa matkassar åt hemtjänstpersonalen.

– Så slipper vi stå i de här köerna som tar otroligt mycket tid, framför allt i Båstad och Torekov, säger Ingrid Pettersson.

Kostar inte det här en hel del pengar?

– Det kostar pengar med personal också. Vi tycker att vi använder vår personal på rätt sätt, till vård.

Att många tillfälliga boende behöver hemtjänst under sommaren, är det ett bekymmer?

–  När andras verksamheter går ner, så går vår upp. Men jag tycker inte att vi ska begränsa den enskilde, det är en rättighet man har och det är livskvalitet. Så det tycker jag är helt rätt, säger Ingrid Pettersson på Båstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".