Morgonen med Johanna och Fredrik

Laddat för gevärsskytte-SM

18 min

Igår började SM-veckan i gevärsskytte i Norra Åsum strax utanför Kristianstad. 320 skyttar samlas i veckan och idag kommer över 200 starter att göras. Wivan är på plats för att ladda inför tävlingarna.

Under sju dagar pågår tävlingarna på Wendesbanan med juniorer, seniorer och veteraner. Tisdagen är den dag med flest starter och under eftermiddagen koras vinnarna i liggande korthållsskytte med gevär på 50 meter.

- Det gick jättebra på tävlingarna igår och det är bra skytteväder idag med svag vind och mulet, säger tävlingsledare Per Klemmedsson från Christianstads Skyttesällskap.

Att arrangera SM-tävlingar kräver stora förberedelser och ett gäng funktionärer som ställer upp med alltifrån arbete i kiosken till teknik, förutom det som är kopplat direkt till själva skyttet.

- Dricka och köttbullesmörgåsar är mest populärt bland det vi säljer, berättar Maria Nilsson som idag jobbar i kiosken.

Bland de tävlande var det stor koncentration och diverse förberedelser inför skyttet. Rätt kläder, speciella liggunderlag, skärmmössor och gevär ska vara på rätt plats i tid för skyttet.

- Jag var ganska nervös idag och fokuserad på vad jag skulle göra och hur det skulle gå i tävlingen, säger skytten Sabina Fagerlund från Ingelstad i Småland efter att ha skjutit klart på förmiddagen.

Hon har ägnat sig åt luftgevärsskytte i 17 år, men korthållsskyttet är relativt nytt för henne - det är bara två år sedan hon började.

- Det känns spännande att vara med i SM och att skjuta på den här banan. Det ger lite mer erfarenhet, säger Sabina Fagerlund.

Wivan-Kristina Sandberg
wivan-kristina.Sandberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista