Storseger tog MFF upp i topp

1:27 min

Malmö FF tog över serieledningen från IFK Norrköping när man visade klassen i 4-1-segern mot Jönköpings Södra.

Radiosportens Gunnar Brink utser matchens lirare i lagen.
MFF: Magnus Wolff Eikrem
J-Södra: Daryl Smylie

I allsvenskans andra omgång besegrade nykomlingen Jönköpings Södra Malmö FF med 3-2 hemma på Stadsparksvallen.

En skrällrepris var inte ens nära när lagen möttes igen i Malmö. Det var klasskillnad inför de 16 533 åskådarna.

– Första halvleken var en av de bästa halvlekar vi har gjort denna säsong. Vi hade ett mycket varierat anfallsspel, och vi lyckades utnyttja att vi spelade mycket man-man i kväll, säger MFF-tränaren Allan Kuhn.

Tre mål på åtta minuter

1-0 i den 23:e minuten när MFF-mittbacken Rasmus Bengtsson träffade perfekt med pannan på en kort hörna.
Inte ens två minuter senare slog vänsterbacken Behrang Safari ett väl avvägt inlägg och skyttekungen Vidar Örn Kjartansson kunde knoppa in sitt 13:e mål för säsongen.

3-0 i den 31:a minuten genom Anders Christiansen. Den danske mittfältaren vände läckert bort J-Södra-mittbacken Joakim Karlsson precis vid straffområdeslinjen och placerade behärskat in trean bakom Damir Mehic i bortamålet.

Trippelbyte straffade sig

Jönköpingstränaren Jimmy Thelin var uppenbart inte nöjd med sitt manskap och redan i paus valde han att göra alla sina tre byten, vilket straffade sig.

Thelin kunde nämligen inte sätta in någon ersättare till mittbacken André Calisir, som i den 57:e minuten åkte på en huvudskada. Calisir träffades av Johan Wilands armbåge när MFF-målvakten gjorde en utboxning och gästerna fick avsluta med tio man på planen.

– Matchen blev tuff efter Calisirs huvudskada, men man måste ändå ge spelarna beröm för sättet att hantera det. Det är lätt att ge upp fullständigt och falla igenom. Men vi försöker hela vägen. Vi var tvungna att satsa allt på ett kort. Nu blev det dessa konsekvenser efter bytena. Vi står för besluten och ångrar ingenting, säger J-Södras tränare Jimmy Thelin till Radiosporten.

MFF dominerade även andra halvlek och i slutskedet ökade anfallaren Alexander Jeremejeff på till 4-0. På tilläggstid tröstnätade Sergio Cala för bortalaget.

Genom de tre poängen återtog MFF serieledningen, en poäng före tvåan IFK Norrköping. J-Södra är kvar på 22 poäng, men kan i veckan få ytterligare en pinne när disciplinnämnden fattar beslut gällande förra veckans avbrutna match på Stadsparksvallen.

Då rusade en åskådare in på planen och attackerade Östersundsmålvakten Aly Keita på tilläggstid vid ställningen 1-1. Svenska fotbollförbundets riksombud har yrkat på att det ska gälla även som slutresultat.