Rektorn Marie Andersson och Syzane Xhakoli som är köksansvarig.
Rektorn Marie Andersson och Syzane Xhakoli som är köksansvarig. Foto: Nina Sköldqvist / Sveriges Radio

200 liter vatten kokas på Holstagårdsskolan

Måltidsansvarig: Började tidigare för att koka vatten
3:07 min

Invånare i norra Helsingborg och i Höganäs påverkas av att tarmbakterier konstateras i de kommunala vattenproverna. Detta påverkar inte minst större verksamheter som till exempel skolkök där mat till många människor ska lagas.

På Holstagårdsskolan är mellanstadieklasserna på väg in i skolmatsalen för att äta. Rektorn Marie Andersson informerade under gårdagen sin personal och alla föräldrar till barnen om vad som hänt och vad man ska vara uppmärksam på.

Inne i tillagningsköket står Syzane Xhakoli som är köksansvarig på Holstagårdsskolan i norra Helsingborg.

– Idag har jag börjat en halvtimme tidigare och kokat en gryta med 200 liter vatten. Jag satte det i kantiner och kylde ned det så att vi kunde använda det till grönsaker och kaffe till exempel, säger Syzane Xhakoli.

Idag serverades fiskgratäng och potatismos. Lunchen gick att laga utan problem, men dryck fick lösas på nytt sätt.

– Vi har inte behövt ändra måltiderna. Så länge det kokar över hundra grader så fixar bakterierna det. Till de laktosintoleranta barnen som inte tål mjölk hade vi dels äppeldricka hemma och som tur var hade jag i tid hunnit kyla ned en dunk vatten, säger hon.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".