Mobilt fixerum, en gammal ambulans där sprutnarkomaner kan injecera under trygga former, i Köpenhamn. Foto: Drago Prvulovic/TT
1 av 2
Foto: Drago Prvulovic/TT

Politiker säger nej till skånska fixerum

Regionråd: Bättre att satsa på behandling
4:03 min

Det blir inga drogintagningsrum för narkomaner i Skåne. Det är de styrande regionpolitikerna i Region Skåne och oppositionen överens om. Svaret kommer efter att Grön ungdoms språkrör och brukarföreningen i Skånes debattartikel i Sydsvenskan med förslag på ett så kallat fixerum efter dansk modell.

– Jag tror att vi måste öka förutsättningarna för behandling istället, så väl avgiftning och förutsättningarna för att man kan söka vård, säger Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne.

Kan man inte ha två tankar i huvudet samtidigt?

– Det kan man säkert men det här skulle innebära att vi etablerade för att använda illegala droger i Region Skånes lokaler.

De så kallade fixerummen i Danmark, där drogmissbrukare kan inta droger under övervakning av sjukvårdspersonal, har funnits sedan 2012 och ett nytt har just öppnat i centrala Köpenhamn.

Kompakt motstånd

På den svenska sidan är motståndet från politiskt håll kompakt. Både i regionledningen och i alliansen. Men nu får de alltså kritik i en debttartikel skriven av Miljöpartiets ungdomsförbund och Brukarföreningen i Skåne, en organisation som företräder narkotikamissbrukare. Bland annat skriver man att något måste göras åt den svenska narkotikadödligheten som är fyra gånger högre än det europeiska genomsnittet.

Regionrådet Anders Åkesson tror inte drogintagningsrum i regional regi är rätt väg att gå för att rädda liv. Istället tror han det är viktigt att inte sända ut signaler om att det okej att ta droger, vilket man skulle göra genom att öppna ett fixerum i Skåne.

Då hjälper man snarare till att skapa förutsättningar för att den organiserade brottsligheten och kriminaliteten ökar.

Fast de hade ju tagit drogerna ändå?

– Det innebär att man legitimerar förutsättningarna för att använda droger i våra lokaler. Jag tror att vi måste öka förutsättningarna för behandling och motivation istället, säger Anders Åkesson.

Sjuksköterskan Anette Rigestam Munnecke visar vilka sprutor och kanyler missbrukarna kan få på sprutbytet i Malmö. Hon älskar att jobba här men skulle själv inte vilja arbeta i ett fixerum, säger hon.

– Jag har aldrig sett själva proceduren och att man injicerar och vet inte om jag skulle vilja se det heller.

Det känns obehagligt. Men jag kan se fördelarna att man sitter i en säker miljö där det finns någon som övervakar och kan bryta en eventuell överdos.

Annettes kollega, läkaren Marianne Alanko Blomé, som är medicinskt ansvarig på sprutbytesprogrammet i Malmö säger att hon ser det som ett naturligt steg att öppna ett fixerum på denna sida av sundet.

– Om vi ser att dödligheten i överdoser stiger måste vi kunna ta till åtgärder, säger Marianne Alanko Blomé.

Räddar liv

Marianne Alanko Blomé säger att internationell forskning visar på tydliga fördelar med en mer progressiv missbrukarvård. Fördelarna är många; smittspridningen minskar, och möjligheterna att rädda liv ökar samtidigt som vägarna in i behandlingsprogram breddas, menar hon.

– Man ska tillvara på de erfarenheter som vi har från våra nordiska grannar där man har haft en mer pragmatisk aproach men även från andra länder eftersom Sverige nog har slösat bort flera år med att diskutera saker som hade kunnat ske snabbare som tyvärr har skett på bekostnad av liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".