Jimmie Åkesson höll sommartal i Sölvesborg.
1 av 2
Jimmie Åkesson höll sommartal i Sölvesborg. Foto: Emil Langvad/TT
Jimmie Åkesson under sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm.
2 av 2
Jimmie Åkesson under sitt årliga vårtal på Långholmen i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg

Hela Jimmie Åkessons sommartal
55 min

Sverigedemokraterna ställer ett nytt villkor för den regering som eventuellt skulle vilja ha partiets stöd. Fattigpensionärernas stöd måste stärkas "rejält", sade partiledaren Jimmie Åkesson i sitt sommartal.

– Vi kommer inte att stödja någon regering som inte förbättrar fattigpensionärernas situation rejält. Det är ett löfte, sade Åkesson i sitt traditionella sommartal i Fyra årstiders park i Sölvesborg, det vill säga hemmaplan inför flera hundra åhörare i publiken.

Partiet tror att ett sätt att förbättra situationen vore att höja garantipensionen med uppemot tio procent, vilket enligt SD skulle innebära cirka 800 kronor mer i månaden.

Åkesson återkom till sitt förslag från i höstas om att en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och SD vore det mest naturliga . SD-ledaren beskrev sitt parti som "det sociala samvetet" i en sådan regering.

Det var ett förslag som direkt avfärdades av M och KD och inte så mycket tyder på att stödet för ett sådant alternativ skulle vara så mycket större nu hos M och KD.

I talet raljerade SD-ledaren över finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfvens (S) tal om att det går bra för Sverige.

– Jag säger att Sverige kan betydligt bättre, sade Åkesson och pekade på missnöje med personalbrist i vården, bostadsbrist och fulla skolor och förskolor.

Åkesson tog upp begreppet "svenska värderingar" som anammats av flera partiledare, däribland Centerledaren Annie Lööf.

– Förr kallade man det för främlingsfientlighet, nu kallas det "modigt", sade Åkesson.

Talet hölls under SD:s sommarfestival i Sölvesborg. Under lördagskvällen ska Åkesson också uppträda på scen som musiker, i ett av tvådagarsevenemangets nummer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".