Kraftiga regn drar in – risk för översvämningar

0:53 min

Kraftiga regnskurar över södra och mellersta Sverige under dagen riskerar att orsaka översvämningar på flera håll. I södra Skåne brinner en gård som träffats av ett blixtnedslag.

– Vi har en brand som troligtvis är orsakad av ett blixtnedslag. Det är en gård som brinner för fullt utanför Malmö. Det är en gammal gård som är helt övertänd. Vi jobbar för fullt och försöker rädda det som räddas kan, säger Paul Bjurhag på Räddningstjänsten Syd.

Redan under morgonen har ett område med regn och åska rört sig in över södra Götaland. Det kommer passera österut under dagen, men följs av ytterligare regnområden som rör sig in över Sverige.

– Även bakom det här kommer det nya portioner med regn och åska under resten av dagen och det kommer även senare nå upp över Svealand, säger Sandra Andersson.

Hur illa förväntas det att bli?

– Eftersom att det är åska involverat kan det komma större regnmängder lokalt. Regnet och åskan som kommer under inledningen av dagen i Götaland kan leda till översvämning och det kan även upp över Svealand bli problem med översvämningar senare under dagen.

Med regnet finns det risk för att källare, vägar, dagvattensystem och mindre vattendrag kan översvämmas.

De län som framförallt berörs är Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar.