Glenn Möllergren
Reporter Glenn Möllergren. Foto: Nick Näslund

Vår reporter på plats i Rumänien

Glenn Möllergren: Här på landsbygden är det sjukt fattigt
6:12 min

Många fattigmigranter i östra Skåne bor nu hos svenska privatpersoner istället för på parkeringsplatser och det handlar mycket om att det är säkrare för dem. Reportern Glenn Möllergren har träffat fattigmigranterna i östra Skåne och också på plats i Rumänien.

- Många uppskattar Sverige för vår höga levnadsstandard och fungerande samhällsapparat men många undrar varför man inte hjälper romerna annat än att privatpersoner engagerar sig, säger reporter Glenn Möllergren.

Det som slår Glenn Möllergren när han reser runt i Rumänien är skillnaden mellan städerna och landsbygden.

- Inne i de större städernas stadskärnor är det ofta välordnat men på landsbygden där många romer bor är det sjukt fattigt. Det finns ingenting att jämföra med i Sverige, berättar han.

Många av de han träffat i Skåne har varit i Sverige flera gånger och på plats i Rumänien möter han människor som aldrig någonsin skulle kunna ta sig utanför landet.

- Det finns många som aldrig skulle få ihop de papper som behövs för att få utresetillstånd och de kan helt enkelt inte lämna landet för att åka till Sverige, berättar han.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".