Mjölkbonden Peter Nilsson
1 av 2
Mjölkbonden Peter Nilsson Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Mjölkbonden Peter Nilsson
2 av 2
Mjölkbonden Peter Nilsson Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Nya regler för opastöriserad mjölk

Mjölkbonden Peter Nilsson: Det är lite oproportionerligt
1:30 min

Från och med den 1:a september inför Livsmedelsverket nya regler för de som vill sälja eller skänka bort opastöriserad mjölk. För många skånska mjölkbönder innebär det nya rutiner och krav på information.

Den som från och med den 1:a september vill sälja eller ge bort opastöriserad mjölk måste numera skicka med ett informationsblad till den som får med sig mjölken. På informationsbladet framgår bland annat information om att mjölken kan innehålla bakterier som kan leda till svåra sjukdomar.

Peter Nilsson är mjölkbonde och driver dessutom ett eget mejeri utanför Kristianstad. Då och då säljer han opastöriserad mjölk till de som önskar köpa. Han tycker att synen på den opastöriserade mjölken är skev och ser inte riktigt de risker som Livsmedelsverket gör.

– Det finns de som har fått för sig att mjölk är livsfarligt,

Enligt Livsmedelsverket är det farorna med bland annat bakterierna ehec och campylobakter som ligger bakom de nya reglerna. Bakterierna kan, enligt Livsmedelsverkets informationsblad, leda till både ledinflammation och njurskador.

– Utgångspunkten är att man inte ska bli sjuk av det man äter,

Förutom informationsbladet måste den som säljer den opastöriserade mjölken även anmäla sin verksamhet till Länsstyrelsen. Max 70 liter opastöriserad mjölk i veckan får säljas eller skänkas bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".