Ann-Sofie Stolpe
Ann-Sofie Stolpe Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Ann-Sofie har samlat både örter och kraft

Ann-Sofie Stolpe: Gruppen arbetar vidare
3:39 min

Ann-Sofie har haft en sommar fylld med arbete med örterna som hon odlar och gör te av och varit hemma med mannen och hundarna och träffar barnbarnen.

Hon har inte varit så mycket inne i byn, och ska snart träffa gruppen som hon är engagerad i, och som vill väcka diskussion – för de tycker att kommunen blivit otrygg sedan mottagandet av asylsökande ökat.

Nu har det största asylboendet, Brobysjukhuset, stängts – men gruppen kommer att fortsätta att arbeta för att väcka opinion.

– Men vi ska inte starta parti, nejnej, säger Ann-Sofie.

Broby Idag

Under förra hösten kom rekordmånga människor till Sverige för att söka skydd undan krig och fasor. Vi vill veta mer om hur det är att fly och komma hit för att bygga ett nytt liv, och också om hur Sverige tar emot och de tankar som finns.

I Broby, i Östra Göinge kommun lär vi känna tre personer med olika åsikter, sätt och liv.

I Broby idag finns människor som är nya i landet, och människor som har bott här länge, eller hela sitt liv. I vår reportageserie får du höra mer om engagemang och rädslor, vilja och vänskap - och tveksamheter och tankar om Sverige idag.

Du möter Nabil, som kom från Syrien förra året och precis har fått uppehållstillstånd.

Anders, som är kyrkoherde i Broby och som drivs av viljan att skapa vänskap mellan nyanlända och Brobybor.

Och Ann-Sofie som är väldigt kritisk till hur flyktingmottagandet i Sverige fungerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".