Barnmorskorna Erika Ahlgren och Marina Bergström tillsammans med socionom Camilla Ohlin Brobeck.
Barnmorskorna Erika Ahlgren och Marina Bergström tillsammans med socionom Camilla Ohlin Brobeck. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Ny mödravård för kvinnor i missbruk

Barnmorska: Kan vi få en familj på rätt köl har vi finansierat projektet
1:24 min

Nu i september öppnar Maria Mödrahälsovård i Kristianstad. En mödrahälsovårdsmottagning för nordostskånska kvinnor i missbruk.

– De verksamheter vi har idag är inte dimensionerade för att möta den här gruppen, utan vi behöver någon annan typ av verksamhet som verkligen kan möta den här gruppens behov, säger barnmorska Erika Ahlgren, som tagit initiativ till specialistmödravårdsmottagningen.

Mottagningen riktar sig till kvinnor i missbruk och deras partners. Erika Ahlgren säger att man behöver jobba på ett annat sätt med den här gruppen människor. Till exempel behövs tätare kontakter för att bygga upp ett förtroende, eftersom förtroendet för vården ofta inte är så stort bland de här människorna. Man behöver jobba aktivt med att upprätthålla drogfriheten, och graviditeten är ett bra tillfälle att motiveras till att bryta sitt missbruk, säger hon.

Tillsammans med kollegan Marina Bergström och socionomen Camilla Ohlin Brobeck ska hon nu i tre år framåt arbeta med det här utvecklingsprojektet, som finansieras av Samordningsförbundet Skåne nordost. Det kommer handla mycket om att söka upp de berörda kvinnorna, om föräldrautbildningar och att hjälpa kvinnan, eller paret, till ett drogfritt liv och egenförsörjning.

– Det finns ju väldigt mycket mänskligt lidande i detta som vi känner att man kan göra ganska mycket åt. Men om man tittar rent krasst ekonomiskt på detta så kostar ju missbruk också väldigt mycket pengar. Och kan vi få en familj på rätt köl här så har vi i stort sett finansierat det här projektet, säger Erika Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".