Vattennivån vid tunnelbygget övervakas

HALLANDSÅS. Från och med i höst blir det möjligt för allmänheten att följa tunnelbyggets påverkan på Hallandsåsens grundvattennivåer och flöden.

Just nu installeras elektronisk mätapparatur i cirka 200 kontrollbrunnar i och kring det cirka 35 kvadratkilometer stora influensområdet uppe på åsen. Mätdata kommer att skickas kontinuerligt från de olika mätpunkterna via radiovågor till en stor databas på Banverkets projektkontor utanför Förslöv.

Där sammanställs sen alla mätdata innan de läggs ut på Internet.

Genom att också publicera vilka mängder grundvatten som läcker in i själva tunnlarna hoppas Banverket att allmänheten ska få bättre insyn i vilken påverkan tunnelbygget har på åsens grundvatten.

Men trots installationerna kommer Banverkets personal även i fortsättningen att få åka ut på Hallandsåsen och manuellt hämta in mätresultat.

- Totalt finns cirka 430 kontrollbrunnar i berg och jordlager utmed tunnelns sträckning, och att förse alla med elektronisk mätutrustning vore en alltför stor kostnad, konstaterar Magnus Gynnemo.

- Samtidigt vill vi på Banverket fortfarande åka ut och ha möjlighet att med egna ögon kontrollera tunnelbyggets påverkan på åsens miljö, menar Gynnemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista