Redskap
1 av 3
Praktik som kyrkogårdsarbetare och svenskastudier kombineras. Foto: Linda Evereus
Anders O Johansson, kyrkoherde
2 av 3
Anders O Johansson, kyrkoherde i Broby. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio
Kyrkogården i Broby
3 av 3
Kyrkogården i Broby. Foto: Linda Evereus

Asylsökande får lära både svenska och trädgård

Kyrkoherde: Man får prova på arbete, och lära sig språket
1:31 min

Att prova på arbetet som vaktmästare på en kyrkogård och samtidigt få möjligheten att slippa vänta på att få lära sig svenska - det är en del av en ny satsning som kommer att starta i flera församlingar i Skåne.

Det här ett pilotprojekt och samarbete mellan studieförbundet Sensus och Hvilan Utbilding i Åkarp, där asylsökande som alltså inte ännu har uppehållstillstånd ska få - först - praktik på kyrkogård på halvtid och halvtids svenskastudier.

Som det ser ut nu måste man först på uppehållstillstånd, och komma in i etableringen, som det kallas - innan man har möjlighet att få börja studera svenska.

– Det finns många som väntar på uppehållstillstånd och här slipper man vänta. Man får prova på trädgårdsarbete och samtidigt börja lära sig svenska redan innan man fått uppehållstillstånd, sägerAnders O Johansson som är kyrkoherde i Broby-Emmislövs församling.

Sedan får man en grundläggande utbildning i trädgårdsskötsel och möjligheten att gå vidare till en yrkesutbildning inom SFI.

I Broby kommer man att ge en grundintroduktion i säkerhet och hur man handskas med verktyg och maskiner för praktikanter som sen ska vidare ut i Skåne.

– Det är ett sätt att få börja sysselsätta sig, säger Anders O Johansson.

– De som inte har någon yrkesutbildning som passar i Sverige behöver ju få det. För utbildade läkare, och tandläkare löser det sig och det får en försörjning så småningom, men det är svårare för dem utan utbildning.

– Jag kan tänka mig att det här skulle kunna fungera i vården också, med till exempel undersköterskor. Det finns ett stort behov av arbetskraft och vårdande människor, säger Anders O Johansson.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".