Konceptbussen i Kristianstad
1 av 2
Konceptbussen i Kristianstad. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Anna Archer, affärsutvecklare Skånetrafiken
2 av 2
Anna Archer, affärsutvecklare Skånetrafiken. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Ny buss testas i Kristianstad

Resenär: Bussen är annorlunda, det är något nytt
2:38 min

I Kristianstad rullar Skånetrafikens så kallade konceptbuss på prov i stadstrafiken fram till december. Bussen ska utvärderas under tiden för att se vilka funktioner och lösningar som fungerar bäst.

Bussen är annorlunda utformad jämfört med andra stadsbussar som är i trafik. Efter intervjuer med resenärer om deras önskemål och behov har bussen utformats.

- Vi behöver få plats med fler resenärer, och samtidigt kunna göra resorna bekväma, säger Anna Archer som är affärsutvecklare på Skånetrafiken.

Till exempel finns usb-laddare till mobiltelefoner, en ny typ av stoppknapp och bågar som resenärer kan kroka fast armen i eller luta sig mot när de står upp.

- Jag önskar att alla bussar var såhär, den är jättebra, säger resenären Doah.

Hon beskriver bussen som modern och att det känns som att vara på en flygplats.

- Vi behöver ha in synpunkter för att se vad som fungerar och vad som behöver justeras, säger Anna Archer på Skånetrafiken.

Stadstrafiken i Helsingborg och Malmö står på tur att handlas upp i Skåne.

- Tanken är att de lärdomar vi drar från den här konceptbussen ska bli underlag för de nya stadsbussarna, säger Anna Archer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".