Tomelilla kommunhus. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Tomelilla kommunhus. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Kommunen polisanmäler HVB-hem

Tomelilla kommun har polisanmält ett HVB-hem för ensamkommande flytkingbarn. Anledningen är 3,2 miljoner kronor som hamnat felaktigt i boendets ficka.

Kommunchefen Stefan Larsson säger att de haft ögonen på boendet en längre tid efter att missnöjda barn på boendet sökt upp kommunen.

Men det var först vid en internkontroll i maj som de upptäckte att boendet satt i system att fakturera större kostnader än vad som varit motiverat. Sedan 2014 rör det sig om 3,2 miljoner kronor. Kommunen har haft ett avtal med boendet sedan 2010, men har inte tittat så långt tillbaka i tiden.

- Nu låter vi polisen ta hand om det här ärendet, säger kommunchefen.

Kommunen gör också en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, där det redan sedan tidigare finns en anmälan kring hemmet från barn på boendet.

Under måndagskvällen flyttades de ungdomar som bott på HVB-hemmet till andra boenden i kommunen. Det handlar om 14 ungdomar i åldrarna 16-20 år.

- Vi beklagar så klart att barnen drabbas i det här ärendet. Det är inte heller någon tvekan kring att vi brustit i vår internkontroll, säger Stefan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".