Tomelilla kommunhus. Foto: Sveriges Radio
Tomelilla kommunhus. Foto: Sveriges Radio

Stängt HVB-hem anmält redan 2015

Socialchef: Vi har gjort vad vi ska
1:25 min

I måndags tömde Tomelilla kommun ett av sina HVB-hem med bara ett par timmars varsel. Men redan för ett år sedan uppdagades kommunen på att allt inte stod rätt till på boendet.

I måndags tömde Tomelilla kommun ett av sina HVB-hem som drivs av ett företag. Anledningen var att man i en internkontroll upptäckt att företaget som driver HVB-hemmet felktigt fakturerat 3,2 miljoner.

Men redan för ett år sedan uppmärksammades kommunen på att allt inte stod rätt till på boendet. I september förra året kom två anmälningar in till IVO, Inspektionen för vård om omsorg.

Ungdomar på boendet vittnade om personal som "slogs och pillade", som klappade flickor på baken, tittade på porrfilm under nattpassen och använde ett fult språk.

Socialchefen Madeleine Moberg är väl insatt i anmälningarna, men anser inte att kommunen borde ha avbrutit samarbetet med HVB-hemmet tidigare.

- Vi känner att det vi gjort det vi kunnat och ska. Vi har varit väl insatta i händelserna och har fört en både öppen och tydlig dialog med boendet.

Men det ekonomiska fusket fick tålamodet att ta slut hos kommunen. Familjenämnden fattade beslut om att avbryta samarbetet och på bara några timmar tömdes boendet. Det plötsliga agerandet har fått kritik.

- Att det går snabbt är ofta fallet inom socialtjänsten, men vi hade gärna gjort det i samarbete med boendet. Tyvärr upplevde vi ingen vilja att samarbeta, säger Madeleine Moberg.

IVO gjorde också en utredning om boendet under vintern och brister upptäcktes. Men boendets åtgärder, som bland annat innefattade att en i personalen avskedades, ansågs tillräckliga. Ärendet avslutades i februari i år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".