Ahmad Najjar på resecentrum i Hässleholm.
Ahmad Najjar på resecentrum i Hässleholm. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Svårt att hjälpa skrämda resenärer

Stationsvärd: Det var kaos
1:20 min

En skrikande kvinna skrämde resenärer på Resecentrum i Hässleholm men det tog en och en halv timme innan polisen kunde avvisa henne.

Vid sex i morse larmades polis efter att en kvinna skrikit oavbrutet och skrämt resenärer på Hässleholms Resecentrum. Men det tog en och en halv innan polis anlände till platsen för att avvisa kvinnan. Stationsvärden Ahmad Najjar tycker att det är ett problem eftersom resenärer blev rädda.

– Det var jättekaos. Alla var rädda för henne, särskilt barn, säger han.

Får inte avvisa

Som stationsvärd ska Ahmad Najjar hålla koll på trafikläget och hjälpa resenärer med deras frågor. Han har inte rätt att avvisa någon som stör ordningen och just denna kvinna har enligt honom uppträtt liknande ett tiotal gånger förut, något som gör att han inte kan ägna sig åt sina vanliga arbetsuppgifter.

– Vi har inte tid att jaga de här människorna. Så när vi ringer polisen måste de komma direkt, säger han.

Tror du att denna person kommer tillbaka?

– Ja, förra gången tog polisen henne och släppte av henne i Hovdala. Men hon kom tillbaka.

Inget brott

Polisens presschef Robert Loeffel säger att det tog tid att anlända eftersom de inte bedömde situationen som hotfull. Det är inget brott att föra liv på allmän plats och det enda polisen kan göra är att avvisa personen.

– Det var en människa som var otrevlig och skrek men det var ingen brottslighet vad vi kände till, säger han.

Men om den här personen kommer tillbaka imorgon, kan det hända att ni gör en annan bedömning då med tanke på att det inte fungerar att bara avvisa henne?

– Fast det har ju fungerat vid det tillfället. Men vi har inte några verktyg att få det att upphöra permanent. Om en människa mår dåligt så är det någon annans ansvar att se till att vederbörande får hjälp.

Huruvida polisen kontaktat sociala myndigheter vet inte Robert Loeffel i nuläget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".