Tät trafik på stor motorled. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Foto: Tomas Oneborg/TT.

Tusentals yrkeschaufförer saknar kompetensbevis

Transportstyrelsen vet inte vilka som saknar beviset
2:00 min

Alla chaufförer som kör godstransporter med tung lastbil måste från och med i dag ha ett så kallat yrkeskompetensbevis. Men tusentals chaufförer saknar det fortfarande. 

– Merparten av chaufförerna är utbildade. Men det finns en risk att en del inte har gått utbildningen och Transportstyrelsen vet inte vilka det är. Uppskattningsvis kan det röra sig om mellan 10 000 till 5 000 förare, säger Ted Montaigne, utredare på Transportstyrelsen.

Hittills har nära 94 000 svenska chaufförer gått kompetensutbildningen, och fått sitt yrkeskompetensbevis som från och med i dag är ett krav för den som kör tung trafik inom EU och EES-länderna. I utbildningen ingår bland annat utbildning i lastsäkring.

Bland dem som saknar yrkeskompetensbeviset kan det vara de som av olika skäl inte hunnit. Det kan också vara yrkesgrupper som inte har som sin huvudsakliga uppgift att köra tung trafik och därför inte informerats om att fortbildningen också berör dem.

– Det kan vara förare som bedriver en verksamhet som är transportrelaterad men som utför transporter, eller som inte känner till kravet om utbildning.

Det kan handla om exempelvis lantbrukare, företag som kör egna varor inom tillverkningsindustrin, handelsföretag som kör ut sina egna produkter, kommuner som själva kör sitt eget avfall eller snö men som inte har tunga transport som sitt huvudsakliga uppdrag.

– Bland dem kan det finnas okunskap om att den nya utbildningen också omfattar dem, säger Ted Montaigne, utredare på Transportstyrelsen.

Både förarna som saknar yrkeskompetensbeviset och deras arbetsgivare kan få böter. 

– Ja från och med i dag så riskerar man att få böter, dagsböter om man inte har ett yrkeskompetensbevis.

Förbundsordförande för Transportarbetarförbundet, Lars Lindgren, uppmanar alla som inte har skaffat sig ett yrkeskompetensbevis att sätta sig på skolbänken.

– Se till att skaffa den här utbildningen så fort som möjligt, för förarna ska kunna säkra och surra godset. Det handlar inte bara om förarnas liv – det handlar om säkerheten för alla som befinner sig i trafiken, säger Lars Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".