En sjuksköterska visar upp bröstmjölksförvaringen på Kristianstads Centralsjukhus
Britt-Marie Martinsson visar upp kylskåpet där den donerade bröstmjölken förvaras Foto: Oscar Ivarsson

Kristianstadmammornas mjölk räddar för tidigt födda

Britt-Marie Martinsson: Vi har en välfungerande mjölkbank
1:18 min

Många av Sveriges sjukhus är just nu i stort behov av donerad bröstmjölk. I Kristianstad har man däremot råd att skicka mjölk till Malmö och Lund. 

Varje år så föds 6 500 barn mer än tre veckor för tidigt, många av dessa barn hamnar på neonatala avdelningar på sjukhus runt om i landet där  bröstmjölk är en viktigt del för att barnen ska få växa och må bra.

Britt-Marie Martinsson är en av dom som sköter mjölkbanken på Centralsjukhuset i Kristianstad och säger att dom absolut inte har någon brist på bröstmjölk utan tvärtom har dom nästan för mycket mjölk på lager.

- Vi har kanske haft tur, vi försöker värva alla mammor som har fött prematurt, säger Britt-Marie och berättar att man vid flera tillfällen hjälp kolleger i Lund och Malmö när dom har haft akut mjölkbrist.

För att få donera bröstmjölk måste man uppfylla vissa nationella kriterier som satts upp av det internationella bröstmjölksnätverket Milknet.

- Man får bland annat inte dricka alkohol, röka, snusa eller ta starka mediciner, säger Britt-Marie och förklarar att detta allvarligt kan skada barn som inte hunnit bygga upp något immunförsvar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".