Kajsa Järvholm, psykolog vid Skånes Universitetssjukhus som studerat hur det gått för unga som opererats för fetma. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Kajsa Järvholm Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Fetmaopererade unga behöver stöd

Psykologen: Hjälper inte mot alla ens bekymmer
2:12 min

En femtedel av de ungdomar som genomgått fetmakirurgi mår psykiskt dåligt. Vissa har även självmordstankar. Det är slutsatsen i en stor svensk studie av nästan alla de svenska ungdomar under 18 år som opererats för fetma.

Kajsa Järvholm är psykolog på Skånes Universitetssjukhus och doktorand på Lunds universitet. Hon säger att de här ungdomarna behöver mer stöd än man tidigare trott.

– De har mycket mer symptom på ångest och depression, ja, egentligen alla mått vi har för psykisk ohälsa.

För somliga, var sjunde som opererats, går det så långt som att fundera på att ta sitt eget liv.

- Ja, det finns en grupp som rapporterar att de har självmordstankar två år efter operationen, 14 procent av ungdomarna, säger Kajsa Järvholm.

Fetmaoperationerna av ungdomar mellan 15 och 18 har skett på försök och det är ännu oklart om de kommer att införas i reguljär svensk sjukvård. Däremot har ytterligare ett försök startats, säger Kajsa Järvholm, som är psykolog på Skånes universitetssjukhus.

I slutet av september disputerar hon vid Lunds universitet med den här forskningen som har studerat hur det gått för 88 ungdomar som opererats i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Min slutsats är ett ungdomar som genomgår fetmakirurgi från ett psykologiskt perspektiv är en mera ömtålig grupp, och man måste erbjuda ett utökat omhändertagande. Göra mer för att förbereda dem för operationen, men också följa deras psykiska hälsa.

Kajsa Järvholm har träffat många av de fetmaoperade ungdomarna under 18, den yngsta bara 13 år gammal, och hennes slutsats är att operationerna varit bra, eller mycket bra för majoriteten.

De ungdomar som opererats har vägt så mycket som 150 kilo och i genomsnitt efter ingreppet gått ned 30 procent.

Men någon mirakelkur är det inte.

– Många ungdomar är ju väldigt nöjda efteråt och upplever att de mår mycket bättre, både fysiskt och psykiskt. Men en viktoperation hjälper inte mot alla ens bekymmer.

Att det nu sker ett nytt försök med fetmaoperationer av unga bekräftar att det hjälpt många. Men det betyder inte att det är självklart att samhället i framtiden kommer att erbjuda det.

– Man måste i så fall ha en helt annan psykosocial uppföljning och en psykologisk uppföljning av dom här ungdomarna. Det är väldigt viktigt om man etablerar detta som ordinarie verksamhet att man ser till att de resurserna finns, säger Kajsa Järvholm.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".