Holger Kirchmann vid en åker
Holger Kirchmann, professor i markvetenskap vid SLU. Foto: Gustaf Klarin/SR

Djupare plöjning kan ge bättre skördar

Forskare: Min vision är att producera dubbelt så mycket mat
2:07 min

Matproduktionen skulle kunna öka dramatiskt i världen om bönderna börjar plöja djupare. Det är hypotesen bakom ett nytt forskningsprojekt på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Professor Holger Kirchmanns forskargrupp på SLU träffas på ett grönt fält utanför Uppsala. Där går de igenom ett forskningsförsök som går ut på att plöja mer än dubbelt så djupt i jorden än vad som är brukligt idag.

De ska plöja i den hårda alven som ligger under matjordslagret, och dessutom tillföra organiskt material i form av halm. Det gör att alven får en struktur som rötterna lättare kan tränga ner i och få mer vatten och näring.

–  Det här har man inte testat tidigare. Man har bara luckrat alven mekaniskt men inte lyckats bibehålla luckringen. Det har packat sig igen, säger Holger Kirchmann, professor i markvetenskap vid SLU.

–  Men här är tanken att vi med både luckring och nedarbetning av organiskt material ska kunna skapa stabila aggregat i alven så att den förblir lucker. Det här är ett sätt att göra matjordslagret tjockare, fortsätter han.

I kommande försök i både Uppland och Skåne ska forskarna ta reda på hur mycket, och hur ofta, halm måste brukas ner.

– Jag brukar säga till studenterna att min vision är att vi om tjugo år ska kunna producera dubbelt så mycket mat per areal.

Holger Kirchmann förklarar att man i laboratorium kan få dubbelt så höga veteskördar som dagens bönder om vatten och näringstillgången är optimal. Och det kanske går att åstadkomma också i fält.

– Förutsättningen är att vi förändrar hela jordmånen ner till en meter så att den ser likadan ut som vår matjord idag. Det är min vision att det här kan göras stegvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".