Poliser på perrongen i Hyllie där stängsel satts upp för gränskontrollerna. Foto: Johan Nilsson/TT
1 av 2
Poliser på perrongen i Hyllie. Foto: Johan Nilsson/TT
Henrik Fritzon (S)
2 av 2
Henrik Fritzon (S) Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio

Skåne förlorar på gränskontrollerna

Henrik Fritzon (S): Det kan drabba resenärerna
3:18 min

Staten kommer att ersätta de direkta kostnaderna för gränskontrollerna. Men Region Skåne behöver mer pengar för att inte förlora på regeringens politik, anser regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Staten vill bara ersätta de direkta kostnaderna för kontrollerna på dryga 40 miljoner. Därför lämnar nu Region Skåne in ett förslag till civilminster Ardalan Shekrabi (S), som går ut på att Skåne ska få mer pengar ur den pott som regeringen tänker använda för att täcka landets kommuners ökade kostnader till följd av flyktingkrisen.

– Det är inte konstigt i sig att den politik som regeringen driver påverkar kommunerna. Men om man nu har en pott som man vill dela ut så tycker vi att man ska ge en extra pott till oss som är gränsregioner.

Regionen uppskattar kostnaderna för gränskontrollerna till 100 miljoner kronor - dels för kontrollanternas löner, dels för att färre reser efter att id-kontrollerna införts. Därför vill man ha 60 miljoner kronor till. Annars kan det drabba resenärerna, varnar Fritzon.

– Skulle detta pågå länge skulle detta i slutändan behöva tas ut av resenärerna i form av höjda biljettpriser, säger han.

Men är det inte svårt att ersätta en uppskattat bortfall?

– Jo, det är det. Men i det här fallet är det uppenbart att vi som gränsregion har ökade kostnader.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".