Ljudisolerande skärmväggar delar av de större rummen.
1 av 3
Ljudisolerande skärmväggar delar av de större rummen. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Johan Rubin, förskolechef.
2 av 3
Johan Rubin, förskolechef. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Smedjebackens förskola.
3 av 3
Smedjebackens förskola. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Extra bidrag ger mindre barngrupper

Barnskötare: Du märker själv, inget spring och inget stim här
1:47 min

Barn i totalt 2800 svenska förskolor kommer det här läsåret att kunna gå i mindre barngrupper. Förskolorna har fått statligt bidrag just för att kunna jobba för färre barn i grupperna. Smedjebackens förskola i Sibbhult är en av dessa.

På Smedjebackens förskola i Sibbhult har man använt bidraget till att öka personaltätheten och anpassa lärmiljön så att det går enklare att dela upp barnen i mindre grupper. Ljuddämpande skärmväggar delar numera in de stora rummen i mindre och även om antalet barn på avdelningen inte blivit färre, kan pedagogerna ändå ägna sig åt mindre grupper. Att det finns fler vuxna på förskolan gör också att det blir enklare att vistas utomhus i mindre grupper.

– Det är ju värdefullt. Både barnen mår bra och framförallt mår ju vi också bra av att ha det såhär lugnt. Du märker själv, inget spring inget stim och ändå är det många barn här, säger barnskötaren Mia.

242 kommuner och 321 fristående förskolor i landet får dela på totalt 950 miljoner kronor för att kunna minska barngrupperna. Flera skånska kommuner som nyheterna har varit i kontakt med uppger att man använt pengarna till att anställa mer personal. På flera förskolor, bland annat i Osby och Kristianstad, har man öppnat en eller flera nya avdelningar tack vare de extra pengarna.

Bidraget är avsett för det här läsåret, men förskolechefen i Sibbhult tror att de kommer ha glädje av pengarna längre än så.

– Jag tänker att det finns ju jättebra erfarenheter i detta som gör att vi, även om vi inte har detta bidraget framöver, kan behålla vårt arbetssätt med att kunna vara flexibla i hur våra arbetslag och barngrupper ser ut och hur vi då kan använda våra lokaler på bästa sätt. Det är ju naturligtvis kunskaper som vi har kvar och kan använda oss av framåt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".