Björnar på Skånes Djurpark. FOTO: FRITZ SCHIBLI / TT-SCANPIX
Björnar på Skånes Djurpark. Arkivbild. Foto: Fritz Schibli/TT.

Man hoppade in till björnarna i Skånes djurpark

"Björnarna blev nervösa och oroliga"
2:40 min

En besökare på Skånes djurpark hoppade på lördagen in i ett björnhägn och stod som närmast ett par meter från djuren.

– Det var en ung man som klättrade över stängslet och ner på en säkerhetsplatå, säger Anna Blinkowski, zoologisk ansvarig på Skånes djurpark.

Säkerhetsplatån är utom räckhåll för björnarna och när personal kom till platsen hade mannen tagit sig över till rätt sida av staketet igen.

Finns det någon förklaring till varför han gjorde det?

– Enligt andra gäster såg det ut som om han blev påhejad av sitt sällskap. Det kanske var ett sätt att imponera. Det är väldigt oansvarigt och vi ser väldigt allvarligt på händelsen.

Flera gäster bevittnade det som skedde och händelsen väckte stor oro bland dem. Under dagen har personal funnits tillgängliga för samtal för vittnen.

– Det var hemskt otäckt, han var max 1,5 meter från en av björnarna, säger ett vittne till Kvällsposten, som först rapporterade om händelsen.

Djurparken kommer polisanmäla mannen. Anna Blinkowski tycker inte att djurparken har brustit i några säkerhetsrutiner.

– Våra hägn är i första hand designade för att hålla våra djur inne, sen har vi staket och information om att det inte är lämpligt att befinna sig inne i hägnen, men vill man ta sig över staketen kan man göra det.

Hur reagerade björnarna på det här?

– Björnarna gillar sina dagliga rutiner. Att allting är som det brukar är väldigt viktigt för att de ska känna sig trygga. Sådana här händelser som är utanför vad de vanligtvis upplever kan göra dem lite nervösa och oroliga.

Är det så de har reagerat på det?

– Vad vi har kunnat se efteråt så var det på det sättet, säger Anna Blinkowski, zoologiskt ansvarig på Skånes djurpark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".