Anette Ivarsson bland vinrankorna i Arilds vingård på Kullahalvön, Sveriges största. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Anette Ivarsson bland vinrankorna i Arild. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.

Skånsk vingård utmanar monopolet

Odlaren: Ska börja skissa på en gårdsbutik
3:39 min

I ett års tid har Arilds vingård, Sveriges största vingård, valt att runda Systembolagets monopol.

Genom att starta ett danskt företag kan gårdsförsäljningen ske via utlandet och inom gällande regelverk. Paret Jonas och Annette Ivarsson beslöt sig för att sälja sitt eget vin, eftersom många gäster på gården uttryckte önskemål om det.

– Vi hade en argsint engelsman här. Han trodde inte att det var sant med ett monopol och, än värre, han trodde inte att det var sant när vi vägrade att släppa iväg en flaska med till honom. Vi var en vingård som inte sålde en flaska.

Problemet med att inte kunna sälja sitt egenproducerade vin på gården behövde en lösning. Annette och Jonas Ivarsson beslöt sig för att runda Systembolagets monopol. Lösningen blev att skicka sina produkter över Öresund, till Helsingør, och plocka hem dem till gården igen.

– Vi har vårt vin här i Sverige. Sedan säljer vi det till ett danskt företag, som vi också äger. Sen skickar vi det till kunden, när de beställt och betalt.

I praktiken kan man beställa på gården och hämta på gården. Det som gör upplägget möjligt - och lagligt, enligt paret Ivarssons tolkning - är att vinet kommer från ett annat EU-land. Under högsäsongen på sommaren kan kunden i bästa fall få sitt vin redan inom några timmar.

Arilds vingård för sina största intäkter från besök, restaurang och arrangemang som bröllop. Då kan man också sälja sitt vin och andra produkter i glas.

Men vingården är Sveriges största, på 20 hektar, och vill växa och utvecklas ytterligare. Om man inte ska stå inför överproduktion så krävdes det en form av gårdsförsäljning. Det har nu pågått under ett år. Utan att stöta på patrull från Systembolaget eller myndigheter.

– Vi har inte fått någon fråga om det. Vi är ingen pionjär när det gäller vinförsäljning. Bland svenska odlare, ja, men vinimportfirmor gör exakt det vi gör, säger Annette Ivarsson.

Hon är hoppfull om att gårdsförsäljning i framtiden kan bli möjlig direkt på gården genom politiska beslut.

– Vi är så pass positiva att vi ska börja skissa en gårdsbutik så småningom. Vad vi ser så är det egentligen majoritet för gårdsförsäljning om det skulle bli regeringsskifte om två år.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".