Mattias Lundberg och Janne Bylund
Mattias Lundberg och Janne Bylund Foto: Malin Sturesson
Eftermiddag med Karin Bengtsson.

Bylund och Lundberg omfamnar pessimismen

Janne Bylund: Jag har aldrig sett så många besvikna vinnare
4:04 min

Psykologen och författaren Mattias Lundberg tillsammans med komikern Janne Bylund står bakom föreställningen "Den lyckliga pessimisten". Den handlar om ett nytt sätt att hitta lyckan.

- Jag tror ju inte att alla optimister är lyckliga hela tiden. Optimisterna jagar något som de aldrig kommer att nå medan vi lyckliga pessimister omfamnar pessimismen och blir lyckligare oftare eftersom vi har lägre förväntningar, säger Janne Bylund.

Mattias Lundberg som är psykolog och författare menar att forskningen delvis visar att pessimister lever längre för att de är förberedda på att saker kommer att gå emot dem.

- Vi förespråkar att vara lite mer förberedd, sänk förväntningarna och jobba hårdare för då blir man lyckligare, säger Mattias Lundberg.

Janne Bylund berättar att han såg en massa besvikna optimister under sin tid som programledare för Bingolotto.

- Jag har aldrig sett så många besvikna vinnare som vann massor av fint men man hörde på rösten att de hade velat vinna miljonen också, säger han.

De har tillsammans skrivit en självhjälpsbok som en reaktion mot alla självhjälpsböcker och den har nu blivit en föreställning som sätts upp i Kristianstad under tisdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".