Ronja Mårtensson är ny fältassistent i Tomelilla kommun.
Ronja Mårtensson är ny fältassistent i Tomelilla kommun. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Ronja hänger med unga på fältet

Fältassistent: Ungdomar blir lite förvånade
0:38 min

Nya siffror från Malmö Högskola har visat att det är vanligt att föräldrar köper ut alkohol till sina barn i kommuner som Osby och Tomelilla. Att ändra de siffrorna blir en av arbetsuppgifterna för den nytillträdda fältassistenten Ronja Mårtensson.

Hälften av högstadiebarnen på Kastanjeskolan i Tomelilla har provat alkohol och av dem hade vart tredje barn fått alkohol via sina föräldrar. Det visar en undersökning som Malmö högskola gjort på kommunens högstadieelever.

För nytillträdda fältassistenten Ronja Mårtensson blir det en konkret uppgift att hugga tag i tillsammans med sina kollegor på vård- och omsorgsenheten. Men Ronjas sticker ut, eftersom hon inte är en klassisk myndighetsperson bakom ett skrivbord utan finns till just för ungdomarna ute där ungdomarna hänger.

- Jag kommer att vara mycket ute bland unga på kvällar och helger, berättar Ronja och förklarar att hon en fredagskvällen möter över hundra ungdomar utanför fritidsgården.

Men som siffrorna visar är det också viktigt att nå föräldrarna. Tomelilla kommun är också med i ett forskningsprojekt som kallas Öckerö-metoden som anordnas av Malmö Högskola. Öckerö-metodens mål är att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar genom att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva attityder och förhållningssätt till alkoholkonsumtion bland ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".