Kjell Albin Abrahamson. Foto: Sveriges Radio
Kjell Albin Abrahamson. Foto: Odd Clausen Sveriges Radio

Radioprofilen Kjell Albin Abrahamson död

Tidigare kollega: Jag blev väldigt tagen av det plötsliga budet
2:03 min

Sveriges Radios tidigare medarbetare och utrikeskorrespondent Kjell Albin Abrahamson är död. Under många år bodde han i Peppinge utanför Ystad.

– Så sorgligt, jag blev väldigt tagen av det plötsliga budet. Jag tycker Kjell Albin är och alltid kommer vara en av de mest uppskattade berättarrösterna i Sveriges Radio, säger Kerstin Brunnberg, tidigare vd på Sveriges Radio som var Kjell Albin Abrahamsons chef och kollega.

Kjell Albin Abrahamson började på Sveriges Radio redan 1983 och då som chef för Kulturredaktionen. Några år senare utsågs han till Sveriges Radios korrespondent i Östeuropa och blev på så sätt en känd och uppskattad röst för publiken med sina reportage och berättelser från Balkan, Polen, Ryssland och många andra platser runt om i Europa.

– Hans både begripliga och litterära berättarstil öppnade kapitel efter kapitel i den stora berättelsen om Östeuropa i allmänhet och Polen i synnerhet, säger Kerstin Brunnberg.

Kjell Albin skrev flera prisbelönta böcker och han fick Konungens medalj för betydande insatser som författare och journalist 2015.

Kjell Albin Abrahamson var även under sina sammanlagt 21 år på Sveriges Radio även programledare för P1-morgon, Ring P1, och han var även värd för programmet Sommar.

Kjell Albin Abrahamson blev 71 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".