Anna-Karin Falkenström på NSR i Helsingborg tar gärna emot överbliven frukt. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Anna-Karin Falkenström på NSR i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.

På tippen får frukten nytt liv

Därför samlar NSR in frukt
1:10 min

Många har just nu mer frukt i sina trädgårdar än vad de kan äta eller använda. Då kan soptippen vara ett alternativ.

Det nordvästskånska renhållningsbolaget NSR tar gärna emot både fina ätliga äpplen och den lite fulare fallfrukten.

– Många hinner ju inte äta upp all frukt själva. Då vill vi att de kommer hit och ställer den så någon annan kan ta med sig en påse hem, säger Anna-Karin Falkenström på renhållningsbolaget.

NSR har till och med lanserat begreppet Fruktoberfest för satsningen på att få in nordvästskåningarnas överblivna frukt.

– Den frukten som trillat ned och som man kanske inte kan äta kan man istället lägga i conatinern för oätlig frukt här, fortsätter Anna-Karin Falkenström.

Fallfrukten pressas, och av fruktsaften blir det så småningom biogas.

– Och den biogasen kan vi köra både bilar, bussar och våra sopbilar på. Man brukar säga att man kan köra en kilometer på ett kilo fallfrukt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".