Karl Molnar, 79, i Näsum.
1 av 4
Karl Molnar, 79, i Näsum. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karl Molnar minns sin flykt från Ungernrevolten.
2 av 4
Karl Molnar minns sin flykt från Ungernrevolten Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Stridsvagnar sattes in mot upproret.
3 av 4
Stridsvagnar sattes in mot upproret. Foto: TT
Ungernrevolten pågick mellan den 23 oktober och 4 november 1956.
4 av 4
Ungernrevolten pågick mellan den 23 oktober och 4 november 1956. Foto: TT

Han flydde från Ungernrevolten

Karl Molnar: Vi krigade mot ryssarna
4:18 min

I år är det 60 år sedan Ungernrevolten inträffade mellan den 23 oktober och 4 november. Det var då som landet gjorde uppror mot den sovjetstödda regimen. Karl Molnar, 79, i Näsum utanför Bromölla flydde från konflikten och minns striderna mot Sovjetarmén.

På olika håll i Ungern sjöng demontstrationståg hösten 1956, beväpnade sig och mötte militär. Det blev inbördeskrig.

– Tänk dig att du har ett vapen i handen och ska kriga mot stridsvagnar, säger Karl Molnar.

Han föddes i Budapest 1937. Han var barn under andra världskriget och växte sedan upp i skuggan av järnridån. Ungern var satellitstat till Sovjetunionen.

– Min far var socialdemokrat. 1948 greps han av armén och var borta i tre år. Jag sökte till en skola och när de kom på att min far var höger, som de kallade socialdemokrater på den tiden, blev jag utslängd från skolan, säger Karl Molnar.

Som 19-åring i oktober 1956 deltog han i revolten mot den Sovjetstödda regimen i Ungern. Militären krossade upproret.

– Vi anföll en polisstation i Budapest och fick vapen. Vi var ute och krigade mot ryssarna. Jag fick skott genom vänster och höger ben. Min bäste kompis fick en salva rakt på sig och dog på plats. Det var blodigt och många som dog, säger Karl Molnar.

Via Jugoslavien gick flykten till Sverige 1957. När han ser tillbaka på sitt liv är han nöjd med hur tillvaron blev i nya landet.

– Jag trivs här i Sverige. Jag har sex barn som är högt utbildade allihopa. Jag tog svensk ingenjörsexamen och lärarbehörighet och undervisade i verkstadsteknisk utbildning. Jag var politiskt engagerad i Socialdemokraterna, säger Karl Molnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".