Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Almsjuka Hertig Karls allé.
Många städer har drabbats av almsjuka som slagit ut stora bestånd av träd. Här sjuka almar vid Hertig Karls allé i Örebro. Foto: Elisabeth Pettersson/Sveriges Radio

Exotiska arter kan säkra städernas träd

Ginkgoträd på Hornsgatan i Stockholm
1:31 min

Få trädarter i städer ökar risken för att sjukdomar kan angripa och radera hela bestånd. Därför tittar forskare nu på hur exotiska träd skulle kunna bidra till en mer hållbar stadsmiljö.

Mångfalden av trädarter i städerna är på tok för dålig och risken för att sjukdomar kan slå ut hela trädbestånd i en stad är uppenbar.

– Vi har några få trädslag som vi jobbar med mycket. Vi är bekväma med lind och skogslönn och då kör vi med dem om och om igen. Men om sjukdomar angriper lind och lönn kan stora delar av städers trädbestånd raderas, som almsjukan gjorde i Malmö, säger Henrik Sjöman, botanist vid Göteborgs botaniska trädgård och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Forskarna går igenom ett stort antal trädarter som inte har funnits i Sverige tidigare, men som är anpassade till ett liknande klimat. Dessutom tittar de efter arter som kan klara av ett liv i stadsmiljö, och som sällan drabbas av sjukdomar.

Henrik Sjöman nämner till exempel silverlinden som växer naturligt i Rumänien, Bulgarien och Moldavien.

– Därnere är träden vana vid en periodvis mycket varm sommar och kalla vintrar, det är ett träd som har väldigt få sjukdomar.

Men att plantera in arter som inte vuxit här ursprungligen kan medföra en risk eftersom de kan sprida sig ut från städerna och konkurrera ut inhemska arter. I översynen av olika träd försöker man därför hitta arter som har en låg risk för att sprida och etablera sig.

I dag finns redan en hel del träd från andra delar av världen som används med framgång. Ett exempel är en lång rad östasiatiska ginkgoträd på Hornsgatan i Stockholm.

– Det är ett otroligt härdigt träd, man har sett att det klarar av storstadsmiljöer på andra platser i Europa och i USA. Det har visat sig att det fungerar utmärkt, säger Björn Embrén på trafikkontoret i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".