Foto: OLA TORKELSSON / TT
Foto: OLA TORKELSSON / TT

Sony Mobile överväger lämna Lund

"Vi tittar alltid på intressanta alternativ"
4:19 min

Lund kan vara på väg att förlora ett av sina flaggskepp. P4 Malmöhus kan i dag avslöja att mobiltillverkaren Sony Mobile överväger att lämna Lund.

Det är initierade uppgifter till P4 Malmöhus som gör gällande att Sony Mobile, efter flera decenniers närvaro i Lund, nu överväger att lämna orten.

Att frågan väckts just nu beror på en rad omständigheter. Bland annat är Sony Mobiles nuvarande lokaler alldeles för stora i förhållande till personalstyrkan. Dels går företagets befintliga hyreskontrakt snart ut.

Nyckelpersoner inom företaget uppges också vara bekymrade över vilka störningar som kan uppstå vid alla planerade byggen på Brunnshög, däribland den planerade spårvagnslinjen.

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, säger sig vara medveten om flyttplanerna.

– Jag vet att man tittar på förslag utanför Lund, så det kan stämma visst, säger han till P4 Malmöhus.

Sony Mobile har en lång historia i Lund. Det var i Lund som Ericsson utvecklade GSM-tekniken och uppfann blåtandstekniken.

Om företaget nu skulle besluta sig för att lämna Lund skulle det vara ett hårt slag mot kommunen. Det menar åtminstone såväl Anders Almgren som oppositionsrådet Christer Wallin (M).

Enligt uppgift till P4 Malmöhus är ett av Sony Mobiles förslag att flytta några mil söderut, till ett centralt läge intill tågstationen i Hyllie.

Det alternativet förvånar Christer Wallin:

– Om man hade flyttat till andra sidan jordklotet så kunde det ha funnits en logik i det, men att flytta till en närliggande kommun, då kan man fråga sig varför. Då måste vi som kommun fråga oss, kunde vi ha gjort något bättre, säger han.

Kajsa Petersson, kommunikationschef vid Sony Mobile, dementerar inte flyttryktena och säger i en kommentar att företaget hela tiden väger sina alternativ.

– Min enda kommentar till det är att vi håller alltid på att utvärdera var vi kommer etablera oss och var vi ska vara. Det är en normal process som vi har med vår hyresägare så att säga, så vi tittar alltid på intressanta alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".