Viktoria Mattsson och Marcus Elsberg på Actic är krtitiska mot kommunens särbehandling av Friskvårdshuset.
Viktoria Mattsson och Marcus Elsberg på Actic är kritiska mot kommunens särbehandling av Friskvårdshuset. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Gymkritik mot hyresskandalen

Viktoria Mattsson: Det är inte okej
1:15 min

Kommunens hyreslättnad för träningsanläggningen Friskvårdshuset i Kristianstad fortsätter att väcka reaktioner. På gymmet Actic känner man sig missgynnade.

Viktoria Mattsson och Marcus Elsberg på Actic i Kristianstad har följt med i den senaste tidens medierapportering om att Friskvårdshuset inte behövt betala hyra till kommunen de senaste sex åren. De menar att kommunens hyreslättnad har varit orättvis mot de andra gymmen i staden.

– Hyran är ju den största utgiften. Det är den alla tampas med varje månad och det spelar ju roll för investeringar i annat, säger Platschefen Viktoria Mattsson.

Orättvis konkurrens

På vilket sätt Friskvårdshuset hyreslättnader haft betydelse för Acticts verksamhet och ekonomi kan inte Viktoria Mattsson beräkna men hon menar att blir en orättvis konkurrens.

– Om man kollar Kristianstad med omnejd så är det ju stor konkurrens mellan gymmen. Det är ett tjugotal gym på liten yta så alla har ju inte haft samma förutsättningar, säger hon.

Goda avsikter

Friskvårdshusets ägare vill inte kommentera hyresavtalet men personal vittnar om att läget är tufft och att det känns som att de blivit felaktigt utmålade som fuskare. Den avskedade Kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell säger till Kristianstadsbladet att han ordnade hyresvillkoren med kommunens bästa i åtanke. Ett skäl som Viktoria Mattsson inte ger mycket för. 

– Alla har ju en början där det är svårt att få in medlemmar. Hyran är ju en stor kostnad för alla gym, trodde man ju. Så det är inte okej att säga så, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".