Bromölla.
1 av 4
Åskådare hade samlats från hela södra Sverige för att heja. Foto: Odd Clausen.
Jimmie Åkesson (SD) och Ardalan Shekarabi.
2 av 4
SD-ledaren Jimmie Åkesson drabbar samman med civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: Björn Lindgren/TT
Shekarabi.
3 av 4
Jimmie Åkesson och Ardalan Shekarabi på scen i Bromölla på fredagsförmiddagen. Foto: Odd Clausen.
Transport.
4 av 4
Transportombudsmannen Mikael Hussner från Kristianstad var en av många fackliga i publiken. Foto: Odd Clausen.

Åkesson och Shekarabi i duell

Åkesson: Det är ett taktikspel
1:41 min

Det blev storpublik i lilla skånska Bromölla när SD-ledaren Jimmie Åkesson drabbade samman med civilminister Ardalan Shekarabi. Debatten handlade om regeringen lagförslag mot social dumpning i offentliga sektorn, ett förslag som SD bestämt sig för att fälla.

Det var en videoduell på sociala medier som utmynnade i att Shekarabi och Åkesson drabbade samman i Bromölla på fredagen. Det var Åkesson som fick välja platsen, där han är född.

Och ovanligt nog med tanke på att det är sista september höll man till utomhus inför en stor publik på många hundra åskådare, som högljutt hejade på sin favorit.

Civilministern upprepade sina argument att Sverigedemokraterna genom att rösta med Alliansen, och mot lagförslaget, bevarar den sociala dumpning som förekommer i åtskilliga kommuner, där man enligt nuvarande system kan anlita företag som betalar mycket låga löner.

– För att upprätthålla den svenska modellen och försvara svenska lagar på svensk arbetsmarknad, ska vi se till att åtminstone i offentlig upphandling, där våra skattepengar används, ska vi stoppa lönedumpning. Det är fullt möjligt, det avgörs av riksdagen 30 november.

Åkesson hävdar att det är just den nya lagen som gör det lättare för utländsk arbetskraft med låg löner att komma till Sverige och konkurrera ut svenska arbetare. Och att utfallet kunde blivit ett annat om hans parti fått vara med och påverka lagen.

– Den här luntan kommer att vålla stora problem för svenska småföretag, och problem för de kommuner, landsting och andra myndigheter som ska använda sig av det här lagförslaget, det innebär inte minst stora svårigheter för svenska löntagare som kommer att fortsätta utsättas för diskriminering på den svenska arbetsmarknaden.

Åkesson uppmanade regeringen att "stiga upp ur sandlådan och göra upp":

– Att ni inte gör det är ett stort svek mot svenska löntagare och svenska företag.

Och Shekarabi replikerade:

– Det är du som i dagsläget är det stora hotet mot svenska löntagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".