Skåne

Låtsas vara vd - lurar till sig miljontals kronor

1:20 min

Bedrägerierna fortsätter att öka i Skåne och resten av landet. Och den senaste tiden har en ny metod ökat kraftigt. Polisen kallar den för vd-bedrägeri, och bedragarna lyckas lura företag på miljoner.

– Ofta är det mejl som skickas till ekonomiansvarig på ett företag, där man utger sig för att vara chefen på det företaget, och man försöker förmå den anställda att betala ut stora summor till ett konto. Mejlet ser ut att vara från den riktiga vd:n, men egentligen är det en spoofad adress, alltså en fejkad adress.

Marie Persson, brottsförebyggande samordnare för bedrägeribrott på polisen i Region Syd, beskriver det vanligaste tillvägagångssättet för det som polisen kallar vd-bedrägeri - en metod som har ökat rejält under 2016.

Enligt polisens nationella bedrägericenter rör det sig om runt ett tusental anmälningar det senaste året.
Det är inte alla gånger företagen går på försöket till bedrägeri, men i vissa fall har bedragarna lyckats lura till sig över hundra miljoner kronor.

I övriga Europa och i USA har vd-bedrägeri funnits under flera år, men i Sverige och våra nordiska grannländer har det ökat kraftigt under 2016.

Polisen tror att VD-bedrägerierna kommer att fortsätta öka, och ta nya, mer avancerade former.

Nu använder bedragarna fejkade mejladresser, men i USA har det redan dykt upp fall där bedragarna hackar företagets mejl och därmed kan använda vd:ns riktiga mejladress.

Marie Persson uppmanar till vaksamhet bland företagare.
– Kontrollera avsändarens mejladress. Eller kom överens om att det alltid ska ske telefonkontakt innan betalningar görs. Verkar det märkligt, om man får en magkänsla, så kolla upp det. Det är bättre att kolla en gång för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista