Landskrona lasarett Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Hälsostadens modell införs i Landskrona och Trelleborg. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Landskrona/Trelleborg

Hälsostaden blir modell

Förvaltningschef: "Modellen är bra"
1:23 min

I Ängelholm har Hälsostaden funnits i tre år. Erfarenheterna från projektet är så goda att man nu inför modellen i Landskrona och Trelleborg också.

Hälsostaden innebär ett samarbete mellan kommunen, primärvården och specialistsjukvården och syftet är att patienten snabbt ska hamna på rätt nivå inom vården. Man har ett decentraliserat ledarskap.

– Jag tror det är bra, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef inom Skånevård Sund.

Det skapar ett närvarande och innovativt ledarskap där man inte bara pratar om förbättringsprojekt utan också får möjlighet att genomföra dem.

På Hälsostaden i Ängelholm har man genomfört att äldre och sköra patienter inte behöver åka in till sjukhuset utan får istället besök hemma av ett mobilt akutteam, på akuten arbetar seniora specialistläkare och man har inte haft inhyrd personal.

Annat uppdrag i Helsingborg

Även om Helsingborg ingår i Skånevård Sund kommer inte Hälsostaden att införas där.

– I Helsingborg är uppdraget ett helt annat, säger Björn Zackrisson. Där finns forskning, läkarutbildning och högspecialiserad vård.

Just nu diskuterar man hur upplägget ska se ut i Landskrona och Trelleborg.

– Jag hoppas att vi kan sätta igång under 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".