Stylistklassens stoppade spexfoto.
1 av 2
Stylistklassens stoppade spexfoto. Foto: Privat.
Johanna Nenonen.
2 av 2
Johanna Nenonen. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Skolfoto stoppades efter bara bröst

Johanna Nenonen: Det blev ett politiskt skämt
1:12 min

På Plusgymnaiet i Kristianstad har ett klassfoto stoppats eftersom en av tjejerna hade bar överkropp. Och nu känner sig klassen orättvist behandlad.

När eleverna på stylistprogrammet skulle skoja till det på skolfotot fick de idén att klä ut sig till män varav en av dem skulle ha bar överkropp. Lotten föll på 18-årige Johanna Nenonen som säger att de i klassen har diskuterat mycket om samhällets syn på just kvinno- respektive mansbröst.

Tanken var att vi skulle ta ett spexfoto där vi skulle få bort tabun kring kvinnors nakna kroppar. Det blev som ett politiskt skämt, något viktigt som vi gjorde på ett roligt sätt

Ett så kallat spexfoto är ett skolfoto där sistaårsklasser brukar spexa till det med festliga utklädnader och teman. För stylistklassen på Plusgymnasiet var tanken att det skulle bli både tankeväckande och roligt. Men fotoföretaget var inte lika roade och föreslog en kompromiss.

Vi fick bara vara med om de redigerade på en tröja efteråt men det såg bara fel ut för då försvinner hela poängen

Efter viss diskussion med fotografen togs tillslut en bild men nu har klassen fått veta att fotot inte kommer att vara med i skolkatalogen.

På fotoföretaget Express-bild säger marknadschefen Christian Axelson att anledningen är att de har en policy mot bilder som kan uppfattas som kränkande. Men Johanna Nenonen förstår inte hur antydan till kvinnobröst skulle kunna väcka anstöt.

– Jag står snett åt sidan och håller för med armen så man ser ju bara lite hud, man ser inte brösten. Det känns fel för vi vet flera killar som har fått stå med bar överkropp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".