Niklas och Anette önskade att vara anonyma. De heter egentligen något annat.
Foto: Andreas Örwall Loven/Sveriges Radio

Uppsägningar skapar oro hos gravida

Gravida: ”Ett tufft slag”
4:15 min

Anette och Niklas förlorade ett barn i slutskedet av en graviditet och går nu på täta kontroller när de åter väntar barn. För paret är utvecklingen djupt oroande.

33 sjuksköterskor har sagt upp sig från barnavdelningen, barnakuten och neonatal på Helsingborgs lasarett, eftersom deras krav på bättre arbetsförhållanden inte tillgodosetts av ledningen.

– Här i Helsingborg har de varit makalösa och ställt upp på hur många kontroller vi än behövt, det är ingen som säger något för att vi är lite nojiga. Om vi inte fått den hjälpen så hade vi inte orkat försöka gång på gång, säger Anette, som önskar vara anonym.

Hennes make Niklas framhåller också de positiva erfarenheterna av personalens bemötande.

– I den tragik man genomgår när man förlorar ett barn så sent i graviditeten, så har vi fått all tänkbar hjälp. Allt från kuratorer och psykologer, till att bli väl omhändertagna på lasarettet eller barnmorskeavdelningen.

Vad tänker ni om uppsägningarna, med tanke på er historik?

– Om det inte finns personal som kan hjälpa en, så är det väldigt oroväckande, säger Niklas.

Anette anser att ledningen inte borde snåla på ett så viktigt arbete, utan ge sjuksköterskorna rimliga löner och arbetsförhållanden.

– Jag tycker att de gör ett makalöst jobb. Se till att de får sin vila och bra lön. Det är viktiga saker de jobbar med och det borde man respektera. Det är nya liv de sysslar med. Då är det viktigt att de är utvilade och kan göra sitt jobb, säger Anette.

Ledningen i Skånevård Sund har upplevt liknande stridsmetoder, i form av uppsägningar, för att personal ska få igenom sina krav. Nu har man satt stopp.

Man hänvisar till den svenska modellen, där arbetsgivare och fack förhandlar. Man vill helt enkelt inte diskutera med varje arbetsgrupp utan ha en gemensam modell för alla medarbetare. Tar sjuksköterskorna sitt ansvar i den här situationen, frågar jag Anette.

– Jag är inte insatt i hur det gått till. Om inget annat har funkat så måste man göra något för att beslutsfattarna ska förstå. Jag tycker att de är värda allt. Allt. Om det krävs drastiska åtgärder, så är det ok, säger Anette.

Niklas och Anette väntar barn i december. Vid årsskiftet träder uppsägningarna i kraft.

– För alla som drabbas så blir det ett tufft slag. Det är bara att hoppas att det löser sig innan dess, säger Niklas.


 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".