Eric Ericsson på Gåvobutiken i Hammenhög.
Eric Ericsson på Gåvobutiken i Hammenhög. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Fullt upp trots färre asylsökande

Eric: Vi är ett företag med bara volontärer
1:42 min

Gåvobutiken i Hammenhög har i flera år fungerat som ett ideellt nav för nyanlända som behöver kläder, möbler eller cykel. Att färre asylsökande nu kommer till Sverige och flera asylboenden på Österlen stängt gör inte att de är sysslolösa.

I ett rum i de stora lokalerna i Hammenhög står fyra personer och viker kläder som lämnats in. I ett annat rum lagas det cyklar och lite längre bort håller möbelfixaren Mohammed på att laga en stol som behövde limmas. Dessutom finns här skomakare och syateljé.

Det är lätt att förstå när Eric Ericson, som leder den ideella verksamheten, säger att de nästan blivit ett företag.

- Vi jobbar som ett företag fast vi alla är volontärer, säger Eric.

På tre år har de utrustat 250 hem med möbler och husgeråd, när nyanlända fått bostad i en kommun. Behovet av akut hjälp är mindre i dag men de hjälper just många som antingen flyttat mellan asylboenden eller blivit anvisad ett boende i en kommun. Inte bara på Österlen utan Eric berättar att de rest till både Trelleborg och Vårgårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".