Mona Abdi Abdillahi och sonen Mohammed
Mona Abdi Abdillahi och sonen Mohammed Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio

Fler hembesök hos småbarnsföräldrar

BVC-sköterskan: Vi kan ju inte tvinga oss på någon
3:30 min

Tidigare har alla nyfödda barn fått hembesök av en sköterska från barnavårdscentralen, om föräldrarna velat. Nu har det kommit nya rekommendationer, man vill att sköterskorna ska göra ett besök till.

Detta besöket ska äga rum när bebisen är cirka åtta månder gammal. På familjehuset på Gamlegården i Kristianstad har man redan börjat arbeta efter de nya rekommendationerna. Att göra hembesök tar längre tid för personalen på barnavårdscentralen, men man kommer att få resursförstärkningar. Det största problemet just nu är att man saknar rum till ytterligare en sköterska. En ombyggnad som ska lösa lokalbristen är på gång, men väntas inte bli klar förrän nästa år.

På den öppna förskolan som ligger vägg i vägg med barnavårdscentralen tycks de nya rekommendationerna ha fallit i god jord. Mona Abdi Abdillahis son Mohammed är sju månader och om en månad ska hon få ett hembesök, liknande det som gjordes när han var nyfödd. Mona är positiv till att sköterskan snart ska hälsa på igen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".