Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge
Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Kritik mot Östra Göinges flyktingöverklagan

Oppositionsrådet: Det är en strid som han aldrig kommer att vinna
1:13 min

Östra Göinge kommer troligtvis att överklaga vitet på 500.000 kronor som de fått för att de inte har följt Migrationsverkets påbud. Men kommunledningens envishet får kritik från oppositionen som menar att det är en kamp mot väderkvarnar.

Det handlar om det vite som Östra Göinge kommun dömdes att betala efter att ha vägrat ta emot tre ensamkommande flyktingbarn. Det är en tvist som går tillbaka till 2014 och den har redan överklagats i flera olika domstolar. Nu senast har Kammarrätten slagit fast att man inte tar upp kommunens överklagan från Förvaltingsrätten. Men fortfarande finns möjlighet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen och kommunstyrelsen ordförande Patric Åberg (M) funderar just nu på det.

Men oppositionsrådet Anders Bengtsson (S) tycker att processen redan har drivits för långt.

Om Patric Åberg vill leka Don Quijote emot migrationsverket så får han göra det som kommunpolitiker och inte som kommunalråd i Östra Göinge

Don Quijote är berättelsen om riddaren som ger sig ut på vad han tror är en ärofylld kamp men där han istället fäktas mot väderkvarnar. Patric Åberg menar att överklagandena inte handlar om pengar utan om principen att stå upp mot staten som han menar behandlar Östra Göinge orättvist. Men Anders Bengtsson menar att man som kommun inte kan påverka migrationspolitiken.

– Påhittade eller verkliga väderkvarnar, det är en omöjlig strid att föra som man aldrig kommer att vinna. Bryter man mot lagen så kostar det pengar och det är pengar som hade kunnat användas till något annat.

Men bland några Östra Göingebor utanför en av matbutikerna i Broby är det de som tycker att det är bra att kommunen driver frågan.

– Kommunen bör ju göra någonting för att få fason på det så att vi inte får hur många som helst hit, säger en man boende i Sibbhult.

Är det värt att lägga tid och resurser på en principsak?

Jag tycker ändå att de ska försöka. Sedan får det väl inte drivas hur länge som helst men nu är det ändå i sluttampen.

Patric Åberg vill i nuläget inte kommentera ärendet ytterligare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".