Ett brinnande tåg, tågpassagerare som flyr ut i biltunneln och blir påkörda och en seriekrock, det var scenen för den broövning som hölls där både danska och svenska myndigheter övade. Foto: Peter Brinch/Øresundsbron
Foto: Peter Brinch/Øresundsbron

Broövning gav viktiga erfarenheter

Det börjar brinna ombord på ett tåg i tunneln på Öresundsbron, passagerare larmar 112 och flyr ut genom nödutgångarna och ut på motorvägen. Vissa blir påkörda, andra nedtrampade, bilar krockar.

Så såg det iscensatta scenariot ut när runt 100 statister och 250 personer från myndigheter och räddningstjänster från Sverige och Danmark deltog i en beredskapsövning på Öresundsförbindelsen på onsdagskvällen.

TT:s utsända på platsen beskriver en surrealistisk stämning i tunneln där det vanligtvis passerar omkring 20 000 motorfordon dagligen.

– Vissa statister är väldigt sminkade och går in för uppgiften stenhårt och skriker högt.

Syftet med övningen är att säkra att beredskapen med exempelvis planering samt kännedom om tillgänglighet och utrymningsvägar är tillräcklig för att kunna hantera en olycka, enligt Öresundsbrokonsortiet som äger och driver Öresundsbron. 

Övningen i tunneln ska nu utvärderas men redan nu finns saker som myndigheterna kommer att titta närmare på.

– Vi ska titta närmare på larmprocesserna, säger Jens Jespersen, övningsledare, Köpenhamnspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".